Prva faza digitalizacije do kraja godine

Bez autora
Nov 22 2011

Državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić izjavila je da digitalizacija televizijskog signala u Srbiji teče punom parom i da će probno emitovanje početi krajem 2011. godine. Emitovanje digitalnog signala će početi već krajem ove godine, a ceo proces digitalizacije završiće se verovatno krajem iduće godine ili možda nešto posle toga.Probni digitalni televizijski signal pokrivaće oko 40 odsto gledališta u Srbiji. Novom strategijom predviđa se da prelazak na digitalno emitovanje televizijskog signala ide fazno po regionima, što će olakšati taj proces.

Prva faza digitalizacije do kraja godineDržavna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić izjavila je da digitalizacija televizijskog signala u Srbiji "teče punom parom" i da će probno emitovanje početi krajem 2011. godine.

"Emitovanje digitalnog signala će početi već krajem ove godine, a ceo proces digitalizacije završiće se verovatno krajem iduće godine ili možda nešto posle toga", rekla je Matićeva agenciji Beta.

Prema njenim rečima, probni digitalni televizijski signal pokrivaće oko 40 odsto gledališta u Srbiji.

Državna sekretarka za digitalnu agendu rekla je da se novom strategijom predviđa da prelazak na digitalno emitovanje televizijskog signala ide fazno po regionima, što će, kako je istakla, olakšati taj proces.

"Finalizujemo novu verzije strategije koja će predvideti fazno regionalno menjanje sa analognog na digitalni signal, kao što su radile sve zemlje u svetu. To je srećna okolnost, jer ono na što smo u prvom trenutku bili primorani bilo bi suviše teško i komplikovano i to je u svetu uradio jedino Japan", rekla je Jasna Matić.

Faznu digitalizaciju, kako je navela, omogućilo je to što je u međuvremenu zbog ekonomske krize došlo do gašenja nekih televizijskih stanica, čime se oslobodio prostor u radiofrekvencijskom spektru.

Prema rečima Matićeve, proces digitalizacije završiće se nešto kasnije u odnosu na prvobitno predviđen datum, 4. april 2012. godine.

"Razlog više za promenu koncepcije je i to što će, kako sada stvari stoje, 4. april 2012. biti nekoliko sedmica uoči izbora, što nikako nije dobar trenutak za značajne promene u sferi javnog informisanja", rekla je Matićeva.

Ona je istakla da digitalizacija televizije "sada teče punom parom" i navela da trenutno preko 250 ljudi radi na rekonstrukciji predajničkih mesta širom Srbije.

U digitalizaciju, prema njenim rečima, do sada je uloženo 12 miliona evra dobijenih od Evropske komisije i oko osam miliona evra od bivšeg ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, a biće potrebno još toliko da bi se ceo proces završio.

Na pitanje da li je odlučeno kako će biti upotrebljen spektar koji će biti oslobođen nakon digitalizacije televizijskog signala, ona je rekla da "njegova sudbina za sada nije izvesna".

"Očekujemo da će Evropska unija doneti zajedničku politiku upravljanja spektrom, koja će nam pomoći i biti putokaz kako da upravljamo našim spektrom i kako da lociramo digitalnu dividendu", rekla je Matićeva.

Ona je rekla da je Strategijom digitalizacije predviđeno i da država pomogne u nabavci opreme za prijem signala domaćinstvima koja su obuhvaćena različitim merama socijalne podrške.

"Videćemo u kojom meri će sredstva za to biti obezbeđena u budžetu za narednu godinu i da li će se građanima pomoći da se nabavi sva ta oprema ili će samo dobiti neki vaučer za nabavku", rekla je državna sekretarka za Digitalnu agendu Srbije Jasna Matić.

Rok za digitalizaciju televizijskog signala u Evropi je 17. juni 2015. godine, prema sporazumu GE06, koji je Srbija potpisala 2006. godine u Ženevi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik